Untungnya orang mukmin yang berilmu..
Menjadi orang yang beriman pun sudah cukup untung.. apatah lagi jika menjadi orang beriman yang berilmu.. lagilaaah untung..

Allah telah berjanji untuk mengangkat darjat orang2 yg beriman dan juga orang2 yang berilmu beberapa darjat sepertimana yang telah disebutkan di dlm surah Mumtahinah ayat 11..

Di dalam surah Al-Baqarah ayat 269 pula disebutkan bahawa barangsiapa yg diberikan ilmu pengetahuan, sebenarnya dia telah diberikan kebaikan yang saaangat banyak..

Tidak rugi menjadi orang yang berilmu di dalam Islam.. Anjing yang berilmu (dilatih) pun turut diangkat darjatnya oleh Allah.. Sehinggakan Allah menghalalkan daging binatang buruan yang ditangkap oleh anjing buruan yang terlatih.. Apatah lagi jika manusia yg berilmu..

Di dlm kisah Nabi Sulaiman a.s. dgn jin ifrit yg disebutkan dlm surah An-Naml ayat 39 hingga 40, jin ifrit berjanji akan membawa mahligai Balqis ke hadapan Nabi Sulaiman sebelum beliau bangun dari tempat duduk beliau.. Namun seorang lelaki yang dikatakan mempunyai ILMU tentang kitab dapat berbuat lebih dari itu.. Beliau menjanjikan mahligai tersebut sebelum Nabi Sulaiman mengelipkan mata beliau.. Begitulah kelebihan orang yang berilmu..

Namun orang mukmin yang beriman perlulah sentiasa menyedari bahawa ada Zat lain yang mempunyai ilmu yg jauh lebih banyak daripada mereka.. Ini disebutkan dengan jelas di dalam surah Yusuf ayat 76. Orang mukmin yang mempunyai nilai ini sudah pasti tidak akan berasa sombong dan bongkak dengan ilmu yang dimilikinya.. Mereka tidak akan kedekut dgn ilmu yang mereka miliki.. Malah mereka akan terus memberi dan memberi, kerana mereka yakin Allah pasti akan melipatgandakan ilmu yg sedia ada yang diajarkan..

Ilmu bermanfaat yang disebarkan merupakan harta kita yg paling berharga di akhirat kelak.. Ia merupakan antara 3 perkara yang akan berterusan pahalanya walaupun setelah kita meninggal dunia selain sedekah jariah yg berterusan manfaatnya serta anak soleh yg mendoakan kita..

Maka, tuntutlah ilmu dari buaian hingga ke liang lahad.. Semoga bermanfaat.. Wassalam
Labels: edit post
Reactions: 
blog comments powered by Disqus
 • Hot Posts

  .: About me :.

  Mohd Effy Saiful Mohd Fathil, 26, in my final year at the Faculty of Medicine, Al-Azhar University, Cairo. Will be graduating in early 2013 if everything goes as planned.. insyaAllah~ Ultimate goal is to be a great Muslim doctor who can contribute to Islam and society in every way possible..

  .: Education :.

  .: 1993 - 1998 :.
  Sek Keb Bandar UDA 2, Johor Bahru

  .: 1999-2003 :.
  Sek Men Agama Kerajaan Johor Kluang

  .: 2004-2005 :.
  Darul Quran JAKIM, Kuala Kubu Bharu

  .: 2005 :.
  Matrikulasi UIAM, Petaling Jaya

  .: 2005-Present :.
  Faculty of Medicine, Al-Azhar University

  .: Copyright :.

  Mana-mana artikel di dalam blog ini boleh disebarkan dalam apa jua bentuk tanpa terlebih dahulu mendapat keizinan daripada penulis untuk tujuan dakwah selagi mana ianya mengekalkan alamat www.effysaiful.blogspot.com untuk tujuan rujukan dan selagi mana ia tidak digunakan untuk tujuan komersial atau terbitan semula... Saya minta doa daripada sesiapa sahaja yang mendapat manfaat daripada blog ini sama ada sedikit ataupun banyak agar saya dan keluarga ditetapkan iman dan digolongkan dalam golongan orang soleh.. wassalam

  Labels

  .: Me :.

  .: Me :.

  Followers