Jul 17, 2009

Hypocrite boycotters


"Aik, tak boikot lagi ke?"

"Aku dulu pun selalu jugak beli, tapi sekarang aku dah tak sanggup la..Aku nak try boikot.."

****

Those are some of the responses i always get whenever i buy boycott products.. Sometimes it's kinda hurtful because indirectly it gives an impression that i don't care about what happened around me.. Well, some people just don't know how to be subtle~

It's not the talking that annoys me the most.. but the most unacceptable thing is how they criticize me for buying boycott products, such as fastfoods, but then asking me for some (?!)

When i ask him why, he simply answers that it's the buying that is sinful and prohibited, not the eating (!?!!)

Well, I got two words for these people; HYPOCRITE and SELFISH

Hypocrite because they declare to the world that he's boycotting (or in other words, they hate the product, be it Israeli or American products) but at the same time still consuming or eating it..

Selfish because they hope that somebody else go and buy it [and be sinful for not boycotting] while waiting to ask for some.. Who's buying it is not important, as long as it's not them.. So that they won't get sins like their friends who bought it do, but at the same time can enjoy it as much as that friend does..

In some cases, i'd add another word.. THRIFTY..

****************

For me, boycott isn't about NOT BUYING the product.. It's about NOT SUPPORTING the product, and that includes buying, eating, consuming and advertising it.. Eating boycott products is just as bad as buying it, because subconsciously you admire them and agree that the product is somewhat of good qualities..

Don't be a hypocrite who declares war on boycott products but secretly craving for it..

***************

Whenever a people judge me for not boycotting, i always ask them back, why don't u boycott computers then? Intel and Windows are 'Israeli' products too.. And the answer is ALWAYS the same.. Like they are 'taught' to answer it that way.. "Maa la yudraku kulluh laa yutraku kulluh" translated "What you cannot get all, don't leave all."

They would say that computers are essential and inevitable nowadays.. I'd reply that some people who have 'higher rank of iman' (and i mean really really high) would leave computers for the sake of boycotting!

And that gives them as much rights to judge all of you the same way you judged people who don't boycott, but they didn't... Obviously because they know that judging others is just plain wrong.. So stop judging, for people have different needs and undergo different circumstances..

Some might say that Intel and Windows are essential.. Some might say that Nestle products are essential.. Some might say that Timberland is essential.. Some might even say that Starbucks is essential.. According to their needs and of course, maqaam (translated ranks).. So again, why judge?

15 comments:

DEVOTEE said...

salam, nice entry. apa2 pon boikotlah produk yahudi n the geng skadar yg trmampu. kbaikan boikot xkan hilang hnya krana mreka yg mmboikotnya x brsgguh2 atau hipokrit...

SALAM ZIARAH... ^_^

Namaku 'Dua' said...

salam

ana suka dgn ayat ni "Maa la yudraku kulluh laa yutraku kulluh" translated "What you cannot get all, don't leave all."
at least, kita try utk memboikot walaupun usaha kita pada pandangan org lain cuba usaha y sedikit.

Mm..teringat tentang kisah burung kecil yang cuba nak bantu padamkan api yg nak membakar nabi ALLAH ibrahim dgn mbawa air dgn mgunakan paruhnya (correct me if i'm wrong).

Namaku 'Dua' said...

mungkin blh jugak bc entri 'Hukum Urusniaga dengan syarikat yahudi: makan, beli dan jual 'from UZAR :
http://www.zaharuddin.net/content/view/572/72/

Chan said...

correct me if im worng.

jika product boikot tersebut sememangnya sudah ada branch di Malaysia, tidakkah keuntungan sudah dikaut oleh Yahudi? Dgn kata lain, kerugian akibat diboikot akan merugikan negara kita sendiri, sejurus menjatuhkan ekonomi kita dahulu. pada masa tu, tidakkah Malaysia menjadi lebih lemah dari segi ekonomi.


Saya perlukan penerangan.

nota kaki: Malaysia memang dah mengalami masalah ekonomi dah pun.

DEVOTEE said...

kpd chan;

ya, mmg bnar apa yg anda ktakan. rmai rkyat msia yg bkrja dgn syrikat yahudi. jika plksanaan boikot djlnkan psti akan mmbri ksan kpd pkrja syarikat yahudi srta ekonomi negara.

tetapi kita perlu tahu bhwa boikot ttp prlu dlksnakan. bgaimna dgn nsib pkrja syrikat yahudi? inilah prkara pnting yg prlu kita fikirkan. kita prlukn PERUBAHAN.

prlu ubah smber dn syrikat yg mnjadi tmpat brgntung hidup pra pkrja itu. prlu dprknalkan syarikat kita sndiri yg bleh mmbuatkan pkrja itu mnukar tmpt krjanya. mka dgn itu syrikat yahudi akan trboikot dn gulung tikar.

inilah pranan pmimpin, trutamanya yg brglar kjaan. biarlah rkyat mndapat smber rezki dn pkrjaan yg bnar2 halal, bkan syubhah dn dbrkati.

jika kita msih brdgil utk trus mmbiarkan org bkrja di syarikat yahudi dgn alasan akn mmbri ksan kpd ekonomi, mka ia smalah sprti kita mngatakan hukum hudud x dpt dlksanakan dgn alasan 2/3 parlimen x stuju. sbaliknya apa yg prlu ialah PERUBAHAN.

perlu kita ubah ahli prlimen dgn mreka yg bnar2 fham islam tdk kira dia muslim atau tdk krna ssiapa yg bnar2 fham undg2 islam psti akn skong wlaupun dia non muslim. sbaliknya bg mreka yg tdk fham psti akan mnntangnya skalipun dia muslim, sbgaimna kita lihat rmai pmmpin yg solat tp mnntang hudud.

skian...

Effy Saiful said...

sekadar pertanyaan.. bagaimana pula jika kita ibaratkan orang yang tidak memboikot barangan Intel & Windows kerana mengatakan ianya 'keperluan yang tak dapat dielak' seperti orang yang tidak melaksanakan hudud seperti potong tangan akibat mencuri kerana tangan merupakan 'keperluan yang tak dapat dielak'?

DEVOTEE said...

salam.

wah! abg effy! pa kbar? shat ka? dh lma xjmpa... hrp shat slalu...

brknaan soalan anda, prtma skali sy ingin tahu sma ada anda sdh bca artikel UZAR atau blum.

sy slalu mmprhatikan cara saudra brhujah dn selok beloknya. kali ini anda mgunakan kaedah analogi. wlaubgaimnapun, kaedah ini ada cranya. antranya msti ad prsmaan trtntu, jka tdk analogi akn jd x btol. kali ini ia brkait dgn hkum. mari kita uji analogi anda.

baiklah, kita prlu tahu prnsip asas dahulu iaitu hukum bg kdua2 prkra ini iaitu hudud dn boikot.

hudud (ptong tgn) = wajib scra qat'i

boikot = tidak wajib, dbnarkan slg tiada dalil atau bkti yg jlas bhwa syarikat itu hram atau mmbntu yahudi mnyrang umat islam. walaubgaimnapun lbih aula utk diboikot.

jd nmpaknya d sni analogi ini trtolak @ invalid. kita pon bleh nmpak, ssuatu yg wajib msti dlksnakan, mnakala ssuatu yg tdk wajib tdk smstinya dlksanakan, brgntung kpd keadaan.

yg strusnya, sy stuju skiranya tgn dktakan sbgai 'kprluan yg x dpt dielakkan' bg mnusia normal, ttapi tdk bg pncuri yg cukup syarat. knpa sy brani brkata bgitu? krna Allah sndiri yg mnetapkannya. adakah kita lbih pndai dn lbih tahu dr Allah sma ada tgn itu dprlukan oleh pncuri atau tdak? brhati2lah, jgn smpai kita jd mcm dr. mashitah yg brani mmprmainkan hkuman ptong tgn dn mghalalkan zina. na'uzubillah....

yg trakhir, sprti yg sy nyatakan di kmen ats skali iaitu kita boikot skadar yg trmmpu. bt msa ni kita blum ada syarikat islam yg mngluarkan altan kmputer. ini brmkna kita blum mmpu bt msa ini. jd apa yg prlu kita bt ialah PERUBAHAN.

mgkin kita prlukan sdikit msa utk mlahirkan pkar IT dn TKNOLOGI yg mmpu mwujudkan syrikat ini. ia tdk mstahil, kita mmpu. wlaupun kita bkan pmmpin, kita prlu brjiwa pmmpin. "kullukum ra'in"

kini sdah nmpak sinar2 kbgkitan pggrak ekonomi islam. inilah yg prlu kita skong agar dgn kkuatan ekonomi yg ada kta mmpu utk mnguasai ekonomi dunia dn mghasilkan sgla brangan kprluan hidup trmasuk alatan tknologi.

BERSAMA PERJUANGKAN EKONOMI UMMAH

Effy Saiful said...

sbnrnye soalan analogi tersebut hanyalah soalan retorik sahaja, untuk menjelaskan kpd akh deevotee bahawa analogi akh mengenai "jika kita msih brdgil utk trus mmbiarkan org bkrja di syarikat yahudi dgn alasan akn mmbri ksan kpd ekonomi, mka ia smalah sprti kita mngatakan hukum hudud x dpt dlksanakan dgn alasan 2/3 parlimen x stuju."

inilah sebenarnya analogi yang lebih tertolak, kerana langsung tidak ada persamaan..

artikel ini sy tulis bkn untuk membincangkan atau mempertikaikan hukum boikot; tetapi lebih kepada kecacatan umat Islam yang kononnya semangat memperjuangkan kempen boikot,tetapi masih ada lagi perkara2 salah yang dilakukan.. itu sahaja..

belum lagi saya bincang mengenai orang yg semangat mengutuk org lain kerana tidak memboikot seperti dirinya,tetapi diri sendiri masih bergelumang dgn perkara2 lain yang syubhah atau melalaikan seperti couple, video games dll.. bkn tidak ada ya golongan sebegini.. ramai.. cuma dia tak perasan, kerana baginya video games itu dari Jepun; maka tidak ada kena mengena dengan Zionis..

hukum boikot telahpun dibincangkan oleh ramai ulamak2 termasuklah UZAR sendiri.. kalau akh devotee baca artikel UZAR betul2,akh akan nampak apa yang cuba saya ingin sampaikan..

wallahua3lam

DEVOTEE said...

trima kseh abg effy.

ttapi analogi yg sy bt ad prsmaan dr sdut knsep. iaitu kdua2 msalah trsbut dpt dslsaikan dn diatasi dgn PERUBAHAN, bkannya dgn mmbiarkan keadaan yg ada brtrusan. knsep PERUBAHAN itulah yg sy mahu tknkan.

mngnai analogi anda, sy cma mhu mngingatkan agar kita tdk smpai mmprtikai hkum yg qat'i. di dlm analogi ad syratnya, ttapi syarat itu tiada dlm analogi anda. rsanya jlas bhwa yg wajib itu prlu dlksnakan mnakala yg tdk wajib itu tdk smstinya prlu dlksnakan.

skiranya boikot tdk dlksnakan dlm keadaan trtntu mka x mngapa, sdgkan hudud msti dlksnakan. jd x ssuai utk mmbndingkan prlksanaan kdua2nya. jika hndak dihuraikan mgkin trlalu pnjg.tp scra rgkasnya prkara ini dikenali sbgai prsamaan dr sdut al-quwwah mnurut ilmu mantik. prbncangan ini jg wjud dlm ilmu logik.

apa2 pn sy hrp kita smua fham dn sdar akn kbaikan boikot. prlu jg kita igt bhwa kbaikan boikot xkan hilang hnya krna org yg mmboikot tdk brsgguh2 dn hipokrit atau ad mlakukan prkra lain yg tdk baik sbgaimana kbaikan Islam itu xkan hilang hnya krna penganutnya mlakukan kjhatan dn kburukan. islam akan ttp suci dn mulia wlaupun ad pnganutnya yg kotor dn hina.

sy trtarik dgn kta2 namaku 'dua' iaitu, "teringat tentang kisah burung kecil yang cuba nak bantu padamkan api yg nak membakar nabi ALLAH ibrahim dgn mbawa air dgn mgunakan paruhnya"

apa2 pn sy skong usaha anda utk mnydarkan mreka yg mmboikot ttapi hipokrit, mngutuk, syubhah, couple dll....

smga Allah mmbrkati kita smua, insyaAllah.

p/s : x balik msia ke? ^_^


.

HafizAdam said...

kesimpulan, selagi x memboikot totally, jangan gunakan perkataan boikot.

saya tak boikot, cuma tak guna sebab xde keperluan. =P

i: japanese adalah serpihan Yahudi?

ii: boikot cawangan produk berjenama Yahudi di Malaysia, kesannya syarikat di malaysia bankrap, tp original dari Yahudi tetap ada branch di tempat lain, haha. Taktau sape yang rugi.

iii: tp memang bengang kalau suruh orang beli Nescafe, dye tanak beli. pastuh datang umah sedap pulak minum bergelas-gelas.

iv: entry matruh siwa xde? mane tau ade isu best sepanjang jd musrep. hehe.

Zulfahmi Haron said...

so lets boycott hypocritters!!!
:D

DEVOTEE said...

boikot itu tdak smstinya boikot smua skali.

jika boikot sbhgian, dikatakan sbgai boikot sbhgian.

jika boikot smua, dkatakan sbgai boikot smua.

jika boikot skdar yg trmmpu, dktakan sbgai boikot skdar yg trmmpu.

msia ja yg boikot? kita prlulah brubah. srulah sluruh umat islam. ini hanyalah asbab, Allah yg brhak mnntukan sglanya...

"teringat tentang kisah burung kecil yang cuba nak bantu padamkan api yg nak membakar nabi ALLAH ibrahim dgn mbawa air dgn mgunakan paruhnya"

Wallahu'alam... ^_^




.

sof_16 said...

boikotlah barang yg kte boleh cari penggantinya...
cth nestle or starbuck....
byk lagi produk2 yg mngantikan...
lagi2 d mesir.. msia pun ade je...
biarlah makan yg xsedap sikt...
guna yang tak branded sikit..
asalkan nasib umat terbela..

klu komputer...
ade ke alternatif lain...??
ana penah dgr perisian AMP..
tapi yg tu pun xsure jgak statusnye..
jadi klu ade yg xboikot..
boleh lah cdgnkn supaya boleh ramai2 utk tukar...

bukan ape...
kite sume rasenye jelas je...
pngaliran duit2 israel ni ke...
dengan duit2 ni lah yg djadikn peluru utk bunuh saudara2 kite...

so, klu kte btol3 kesah ttg saudara2 kite..
kte spatutnye b'usehe sdaya yg mungkin utk mnolong mrka..
especially dlm konteks yg kte mampu..
iaitu ekonomi...

bak kata sorg wakil dari aman palestin..
ayat2 ttg jihad dlm al-quran..
sume berkaitan dgn jihad dgn harta..
cume satu ayat je yg mngatakn jihad dgn diri...
jadi, pndpt beliau...
dlm kemampuan ummah utk bjihad skrg...
aulawiat pd jihad harta...

sdikit sbyk pndpt dr insan yg lemah...
moge dbuka hati utk kebenaran~

habuk said...

xfhm...apa pendirian anda sebenarnya?
boikot atau tidak?
atau di tengah-tengah?

orbicularis said...

saya berusaha utk boikot.iAllah.
inilah slh satunye yg sye mmpu lakukan buat saudara sye di sane.
sye xtahu org lain.tp i have my own perception in things i believe in.Allah itu Maha Pemberi Rezki.
sorry saje mncelah mnyatakan pendirian.cume blum sertakan pndgn.