Oct 23, 2008

Pelik tapi benar..


Remaja Islam pada hari ini sangatlah pelik.. Rajin baca al-quran.. rajin solat sunat.. Solat berjemaah di masjid tak pernah tinggal.. tetapi bila sampai bab couple, mereka dikalahkan oleh nafsu..

Banyak melibatkan diri dalam aktiviti2 keagamaan, tetapi masih keluar berdua2an dengan girlfriend atau boyfriend ke shopping complex, kedai makan dsb..

"Alaa, keluar aje..bukannye pegang tangan ke.. buat maksiat kee.."

"Kitorang practically dah bertunang dah sbnrnye.. Kalo xde apa2 halangan, mmg dia ni la isteri aku nanti.. so apa salahnyee.."

Tanpa ikatan yang sah sebagai seorang suami isteri, batas2 pergaulan perlulah dijaga.. Hatta tunang sekalipun, belum layak keluar berdua..apatah lagi berpegang tangan..

Tidak cukup dengan itu, diupload pula gambar mereka berdua di friendster dsb dengan bangganya..

Kalau mmg jenis tak sembahyang tak kisahlah sangat.. Kaki masjid?? Come on..

6 comments:

Anonymous said...

Teringat pulak sorg senior prnah ckp....."Org couple,klu kt ckp couple tuh haram, mana nak dgr. Mst lah dia nak putar2 hukum Allah slagi bole utk mghalalkn pe yg dia buat. Diaorg x trpikir kut, yg bila dia putar2 hukum Allah,cuba mnidakkan yg couple tuh haram,marah dgn pringatan dr org yg couple tuh haram, mereka sbnrnya nak ckp yg mereka tuh lg bsr dr Allah (Astragfirullah).Mana xnya, ssuka hati wat hukum sdr-COUPLE IS ACCEPTABLE.....'.

Mari rnungkan brsama.Bsr lg kah kt dr Allah shingga kt bole ubahsuai hukum Allah ssuka hati?Siapa kt ni?Hamba Allah atau hamba nafsu?

=)

guest 3 said...

salam..huhu..setuju2..
tu lah org zmn skang..moga depa diberi hidayah dan taufik dr Allah..ameen..

rahmatul aula' said...

hidayah tu milik Allah...
Klau Allah x merahmati kite..
kte pn maybe tergolong dlm glogn tu...
setebal2 iman pn hanyelah senipis kulit bawang...
apatah lagi nafsu..
that's why nafsu tu dikre jihad yg lebih besar dr jihd di medan perang...
kte golongan yg sedar ini seharusnya tidak putus asa menasihati mereka.. =)

Anonymous said...

my naqibah ckp...'klu couple bole, pe plk nilai nikah?sklpn couple diaorg xde pgg2, sntuh2 ke,bkn ke bnda tuh mghampiri zina?klu mghmpiri zina tuh bole, camne nak halang org brzina?zina byk zina...zina hati, zina mata, zina tgn'.....

iera said...

hmm..bt0l lah..org yg sdy bercinte mmg akn kate couple 2 x haram walaupun da ditrgkn byk kli..

Anonymous said...

hmm.. okla drpd xsmyg n xbca Quran n dating plak.. walaumcmanapon memg bnda tu salah.. tp jgn samakan org2 mcm ni ngn org yg xsmyg lgsung or sosial gile k.. bende ni bukan bnda pelik.. kalau couple pastu x pegang tgn, tu yg pelik dlm masyarakat kite.. xbaiklah tu kan..